Професионална гимназия
по техника и лека промишленост гр. Попово


ПГТЛП – ДОКАЗАНИ „МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА!“
В периода 19–21.04.2018 г. в гр. Пловдив се проведе Десетата Панорама на професионалното образование, организирана от Министерство на образованието и науката. Панорамата е най-голямото събитие в сферата на професионалното образование, на което стават видими резултатите от работата на учители и директори, университети и бизнес-партньори.
„България – част от пъстрия свят на Европа“ – това бе темата на националното състезание. ПГТЛП гр. Попово за втора поредна година доказва, че е конкурентна на най-добрите професионални гимназии в страната в сферата на леката промишленост. Два са отборите на професионалната гимназия, които достигнаха до националния етап на състезанието: отбор „Мода, красота и талант“ с ръководител г-жа Димитринка Стойкова и отбор „Българско съкровище“ с ръководител г-жа Десислава Георгиева.
Арзу Шакирова от X клас, Емона Атанасова и Янка Димитрова от XI клас се представиха с дамско облекло, състоящо се от две части, с елементи от еко и траш мода. Тоалетът впечатлява с ръчно избродираната върху предната част уникална българска шевица, наречена „Дървото на живота“, разпространена в Североизточна България. С този тоалет отборът „Мода, красота и талант“ от ПГТЛП завоюва ТРЕТО място в състезанието, като остави след себе си още 12 отбора.
Деница Денева от XI клас, Евелина Костадинова от X клас и Мелтем Мехмедова от VIII клас се състезаваха с тоалет, който е ансамбъл от две части на облекло в бохо стил. Десенът на роклята е авторски и уникален. С помощта на бои за коприна на роклята са изобразени символи на България и българската държавност – крепостта Царевец, българската роза, къщи във възрожденски стил, един най-разпознаваемите съдове от Панагюрското златно съкровище и катедралата „Св. Александър Невски“. За този тоалет на отбора „Българско съкровище“ от ПГТЛП гр. Попово бе присъдена специалната награда на журито.
Високо беше оценен професионализмът на двамата ръководители на отборите – г-жа Димитринка Стойкова и г-жа Десислава Георгиева, на които беше присъдена специалната награда на журито за ръководители.
За оригиналните идеи, ефектно изработените тоалети и прекрасното им презентиране нашите момичета и техните учители получиха още едно признание – те са поканени от представители на МОН на 24 април 2018 г. в Резиденция Бояна за участие във форум «Бъдещето на труда, бъдещето на професионалното образование и обучение», свързан с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.


КАРОЛИНА ХРИСТОВА-МАРКОВА


ДИРЕКТОР НА ПГТЛП - ПОПОВО