Професионална гимназия
по техника и лека промишленост гр. Попово

В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА
145 ГОДИНИ – БЕЗСМЪРТИЕ

„Свята“, „Чиста“, „Свободна“ република – това са заветните и завещаните ни думи на Апостола на свободата – Васил Иванов Кунчев. Думи, от които трябва да черпим вдъхновение, думи, от които трябва да видим, че още има красота и хармония в нашата Родина. Да почерпим сили от крепостта в Търново, от паметника на Шипка, от възрожденска Копривщица, от красивата ни и неповторима природа. И да имаме дързостта да ги приложим в ежедневните човешки взаимоотношения.“
С тези патетични и експресивни изречения започва есето на Емона Атанасова – ученичка от XI „а“ клас при ПГТЛП – гр.Попово, спечелило първо място в конкурса, обявен от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ на тема: „Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Чиста и Свята република!“
Почeтното второ място заема също ученик на ПГТЛП – Божидар Михайлов от X „а“ клас.
С изпълнението на стихотворението „Левски“ от Дамян Дамянов ученичката Есра Мустафова от IX „а“ клас спечели първо място в рецитала, посветен на 145 години от обесването на Васил Левски във възрастовата група 8 – 12 клас.
Гордост за Професионалната гимназия са и младите художници, заели призовите места в конкурса на същата тема. На първо място за портретна рисунка е Неляй Хасанова от VIII „а“ клас и първо място за графика на Деница Денева от XI „а“ клас. Третото място се отреди на Арзу Шакирова от X „а“ клас.
Да! България е свободна! И всички ние – българи, сме длъжни на младия живот на Левски, който ни посочи пътя как да живеем свободни, давайки на всеки частица от себе си. Ето защо той е велик и безсмъртен, ето защо е най-скъпият син, пред който България е стояла на колене и ще стои завинаги!

ГАЛЯ НИКОЛАЕВА
СТАРШИ УЧИТЕЛ ПО БЕЛ